Rich Hassall Part 2

September 24th, 2020
Comments Off on Rich Hassall Part 2

Újoncként nagyon kedveltem Moral Standards-et, az 1994-es Derby-győztest. Hasonlóan Westmead Hawkhoz, nagyszerű finishe volt a pályán, és elkeseredetten próbáltam hozzájutni néhány kölykéhez, végül hármat is sikerült szereznem. Teljesen és abszolút haszontalanok voltak. Arra gondoltam, hogyan lehetnek ennyire rosszak, amikor azt mondták nekem: felejtsd el a fedezőkant… a szuka fontossága 95%. Hmm… Sosem hallottam mást egyik top tenyésztőtől sem, akivel találkoztam, Pat Dalton, John Kennedy, stb. A szuka MINDEN, nincs helye sem szentimentalizmusnak vagy érzelmeknek, sem spórolásnak – ha nem így teszel, akkor csak pazarlod a pénzedet és az idődet.

Ez a korai hiba a Moral Standard-kölykökkel idejekorán jó irányba terelt, de ezekhez a szuper vonalú szukákhoz lehetetlen volt hozzájutni. Sosem árulták őket nyilvánosan, ismeretség kellett hozzá. Ami nekem nem volt, Graham és más trénerek, akiket ismertem, még nem voltak akkoriban nagy nevek.

Az egyetlen útja annak, hogy csúcskutyák közelébe jussak, a szindikátusok voltak. Emberek csoportja összedob egy előre egyeztetett összeget, majd megszavazzák, hogy mit vegyenek, stb. stb. (Megj.: tehát egyenlő arányban szétosztják a költségeket, és az esetleges nyereményeket is.) Az első szuka, amit megvettünk, Whiskey Coffee volt. Megnyerte a Walthamstow Puppy Derby-t (Kölyök Derby), és az Év Szukája lett 2006-ban, az Oaks (Szuka Díj) egyik favoritja volt, de megsérült. Ő ismét lelkes agártulajdonossá tett, és néhány sráccal az akkori szindikátusból jó barátok is lettünk és a mai napig vannak közös agaraink.

Ezután sikerült megszereznem a Derby-ígéret és szupersztár-potenciájú Barefoot Bullet szuka testvérét egy árverés előtt, még a parkolóban. Ő egy fiatal trénerhez került, akivel összebarátkoztunk Swindonban, Kevin Huttonhoz. A legjobb agara a kennelében akkoriban még csak A2-ben futott!!! Kedveltük Kevint, nagyszerűen bánt a versenyzőivel, minden agara kiegyensúlyozottan teljesített, tartotta a formáját. Ahogy a fogadási sikereink miatt nőtt az ismertségünk az agaras körökben, úgy hallgattak ránk egyre többen, amikor azt javasoltuk, hogy adják Kevinhez az agaraikat tréningbe. Ahogy Kev egyre sikeresebb tréner lett, és nekem több agaram is volt az ő kennelében, úgy egyre könnyebben tudtam megvenni szinte bármelyik agarat. Hiszen ha Kevinhez kerül tréningbe az agár, akkor szívesebben adják oda, és az árból is jobban lehet alkudni.

Legtöbbször szukákat vásároltam, mert a tüzelés idejét nem kötelező nyilvánosságra hozni és elég masszív formaváltozásokat okoz, és ezt az információt nagyon jól fel lehet használni a fogadásoknál.

De extrém szigorú vagyok, csak a kivételes pedigréket kedvelem, az anyának már muszáj legalább egy UK / IRE 1. kategóriás versenygyőztes kölykének lennie (megj.: a többfordulós versenyek lehetnek első, második és harmadik kategóriások, a pénzdíjazás összegétől függően, nyilván az első kategóriában van a legnagyobb nyeremény, és emiatt persze a legerősebb mezőny is), és a többieknek is kiegyensúlyozottan felső osztálybeli versenyzőnek kell lenniük, kanoknak és szukáknak egyaránt. A szuka lehet esetleg egy igazi szupersztár kevésbé tehetséges alomtestvére, akit nem sokat versenyeztettek, és sosem halasztották el a tüzelését hormonokkal. A vérvonalaknál nem elég, ha a teljesítmény kiemelkedő: a szukák jó anyák is legyenek egyben, már legelső almuknál is.

A Greyhound-data remek eszköz a pedigrék megvizsgálásához, először MINDIG a szuka anyjának, majd (anyai) nagyanyjának „top offspring”-jét kell lecsekkolni. Igen, a 100-as Greyhound-data forma vonzza a tekintetet, oké, de jelenleg ez teljesen k(a)ki. A Greyhound-data formák sosem voltak kevésbé pontosak és mostanában nagyon vadul kilengenek. A legrangosabb brit versenyek formjai elég pontosak, de a többié, és nagyjából Írország egésze egy tragikomédia. Tudom, hogy a „going” még nem létezik az európai versenyeknél, de remélhetőleg ez hamarosan meg fog változni. (Megj.: angol, ír versenyeknél a pálya menedzsment a versenyben futott időket módosíthatja, ha a pálya nagyon gyors vagy nagyon lassú, ez a módosítás az, amit a Datán a „going” elnevezésnél láthatunk. Illetve agarak versenyeinek listájánál van a „Time” oszlop, meg az „Estimated time”, ez utóbbi az, ami már a módosított időt jelzi, és a Data form is ez alapján kalkulálódik. Szóval ha rosszul módosítanak, akkor fals képet kapunk az agár teljesítményéről, amikor a Data formra támaszkodunk csak.)

Néhány pálya formáit kétkedve kell fogadnunk, néhány példa: Sheffield elképesztő volt, nagylelkűen 20-30-cal magasabb formák, főleg a belsősöknek, míg Írország egy teljesen külön sztori a sprint másodosztályban futott 130-as formákkal. 😀 Eközben komoly megmérettetésen, ha a Derby-ben futsz, a legjobb, amit kapsz, 100. Mindez túl misztikus jelenleg, hiszen önkéntesek csinálják. (Megj.: mármint a Greyhound-datát, pontosabban azt a részét, hogy egy bizonyos idő egy bizonyos pályán mekkora formot is érjen.)

Egyik héten hurrikán, a pálya 0,5 mp lassú, a következő héten meg már tökéletes, és az óra ugyanazt mutatja?

Ugyanakkor a kevésbé népszerű pályák: Sunderland és Swindon például 10-20-szal alul vannak értékelve a legtöbb távon, így nagyon remek kutyák tűnnek átlagosnak papíron. Szóval soha utasíts el semmi a formák alapján, hanem ásd magad mélyebbre a látszatnál!

Tudom, hogy ez egy aknamező, de bizonyára mindannyitók látott már ilyet a múltban: 120-as formával Európába érkező agarak átlagosnak bizonyultak, míg 50-es formájúak nagy meglepetést okoztak. (Megj.: Európa alatt a kontinentális Európát értjük, Nagy-Britanniában ez a megszokott elnevezés a Királyságon kívüli európai országokra. 🙂 )

Véleményem szerint csak az alapján lehet helyesen megítélni egy agarat, hogy kikkel, illetve kik ellen versenyzett. Tanulmányozd alaposan, amikor utánanézel egy-egy agárnak, az első pillantás csalóka lehet. Mindennek össze kell állnia, (mint egy kirakósnak) és értelmének kell lennie.

Őszintén szólva az európai versenyzést még nem tartják túl nagyra az Egyesült Királyságban és Írországban, de a színvonal javul… Az elkövetkező években remélhetőleg több értéket látnak majd a kontinentális versenyeztetésben és hajlandóbbak lesznek eladni a jobb agarakat is.

Talán olyan ez, mint amikor tinédzserként láttam a helyi pályánk A1 szuperhősét, aki leiskolázta az összes agarat Walthamstow-ban, Hove pedig elutasította a nevezését – nehéz ezt elfogadni. A színvonalbeli szakadék óriási. Például egy top osztálybeli competition agár (megj.: erre nem találok normális magyar megfelelőt: vannak a „sima” versenyeken futó agarak, és vannak a „competition”-ökön, vagyis többfordulós versenyeken induló agarak, ezek közül is a legjobbak – őket nem futtatják minden hétvégén valami csipp-csupp versenyben, hanem kifejezetten évente néhány versenysorozatra koncentrálnak, pl. az ír és az angol Derby-re, meg még egy-két kimagasló megmérettetésre) nagyon közel jutna a 28.00-hoz a jól előkészített Kincsem Parkban, míg Isaszegen egy megfelelő stílusban futó agár 28,50-es időt futna – ez csak az én véleményem persze, és nem lepne meg, ha erről mindannyiunk mást ás mást gondolna a legszélesebb spektrumon.

Az európai tapasztalataimat csupán arra a 6 évre alapozhatom, mióta Csehországban élek. Leutaztam egy haverommal megnézni Isaszeget. Azt hiszem, olyan voltam, mint egy UFO, talán az első angol személy, aki az utóbbi pár évben megfordult Isaszegen. Persze tudtam Lyreen Moverről, legenda Európában, találkoztam Gáborral és mondtam neki, hogy egy napon hozok majd egy agarat amikor alkalmas lesz az időpont és tudok olyat hozni, amelynek a versenyzési stílusa megfelelő lesz ide… Biztos vagyok benne, hogy mindenki azt hitte, hülyeségeket beszélek…

Jaytee Milan, Jelly Flood, Hasskona Odile és hamarosan megérkezik Hasskona Skye – senki sem mondhatja, hogy nem próbálom támogatni az európai versenyzést. Minél jobb a színvonal, hosszú távon annál jobb lesz mindenkinek, én így látom.

Nem sok emberrel beszéltem itt a nyelvi akadályok miatt, de akikkel igen, azok a szememben mindannyian „top class” agarasok, és miközben a szituáció gyakran érzelmektől fűtött és néha politikával terhelt, mindannyian nagyon lelkesek. Ha sikerül beszerezni néhányat ezekből a csúcs szukavonalakból, akkor az európai versenyzés új szintre emelkedhet a következő években.

Az agársport a vélemények sportja ugyan, de azt vallom, ne csak beszéljünk, cselekedjünk is, és ki tudja, az angliai versenyzés jelenlegi létszámbeli mélyrepülése mellett (megj.: mind agárlétszám, mind a versenyek száma tekintetében csökkenő a tendencia) az európai tenyésztésű reménységek talán elég jók lehetnek ahhoz, hogy elutazzanak és részt vegyenek egy-egy többfordulós versenyen is. Én készen állok, sok sikert mindenkinek! 🙂

Nagyon köszönöm a fordítást Diánának, és ha nem tetszene, amit olvastok, jelzem, az ő ötlete volt, hogy írjam meg! 😀

Ha bármiben tudok segíteni, dobjatok egy üzit, nagyon sokkal tartozom az agársportnak, és jó karma, ha továbbadhatom a tudásomat és jó és rossz tapasztalataimat.

Rich

Nincs kategorizálva

Rich Hassall Part 1

September 24th, 2020
Comments Off on Rich Hassall Part 1

Igazán nem akarom leírni az élettörténetemet, de úgy gondolom, egy kis háttérinfó szükséges ahhoz, hogy lássátok a véleményem és szempontjaim miértjét az agárversenyzés tekintetében.


Amíg agártulajdonos nem lettem, senki a családomból még csak egy fogadási bódé közelében sem járt, nem is beszélve agárverseny-stadionról, pedig a Portsmouth-i pálya csak 20 percnyi sétára volt tőlünk.

Akkor hogyan kerültem bele az agárversenyzésbe… Nagyon sportos gyerek voltam, magas szinten fociztam és golfoztam, ez teljesen ki is töltötte a nyaraimat. A tél már más tál káposzta, délután 5-kor már koromsötéte, így a golfedzés után szabad voltam. Így hát iskolai haverok nagy csoportjával és más srácokkal a városból agárversenyre mentünk, ahol a gyerekeket 20 penny-ért beengedték. Félretettük az ebédre szánt pénzünket és – mivel az egyik srác anyja egy fogadási shopban dolgozott – kiskorúként, illegálisan fogadtunk. Belső nyúl, 438 méteres pálya, füves egyenesek, reflektorfény és nagy tömeg… nagyon hamar elköteleztem magam e mellett a sport mellett is.

Minden agarat ismertünk A8-tól A1-ig, az iskolában csak az eszmecsere ment az agarakról. Egy péntek este a versenyprogramban feltűnt egy korábban Walthamstow-ban A8-as kutya a mi A1-es versenyünkben. Azt hittem, az A1-es hőseink ellen nincs esélye. Az agár szétrobbantotta a mezőnyt és győzött, az agyam majdnem szétrobbant: mi a fax történt és hol a fenében van Walthamstow?! 😀


Egy másik emlékem: egy apró csíkos szuka megnyerte az A1-et utolsóból elsőnek küzdötte fel magát a futamban, a közönség tombolt, ő lett Portmouth kedvence. Ebben az időszakban rendezték a pályabajnokságokat, az FA cup-hoz hasonlóan, minden pályának sorsoltak egy ellenfelet ugyanabból a divízióból mint például normál táv kanok, normál táv szukák, hosszútáv, stb. Portsmouth Nottinghamet kapta. A trénerek délben indultak, mi mindannyian ellógtunk az iskolából. 😀 Életemben nem jártam még olyan messze északra, mint akkor. A trénerek olyanok voltak, mintha a focicsapat indulna idegenben játszani. A versenyprogramban Coomlogane Euro 500 méteren, 14/1 áron. (Megj.: 14 az 1-hez ár jelentése: 14 fontot nyerhetünk, ha 1 fontot teszünk fel, és visszakapjuk az feltett 1 fontunkat is.) Mivel hölgyek is olvashatják, így inkább nem írom le részletesen, hogyan éreztem magam, amikor ezt megláttam. 😀 Szülinapi pénz, karácsonyi pénz, mindent kikunyeráltam a családomtól előre! Odaértünk a pályára, nagy, galopp pálya (megj.: olyan pálya, amin jó hosszúak az egyenesek és magas sebességet tudnak elérni az agarak), fél Portsmouth arra készült, hogy kifossza a helyi bukmékereket. Az ár felment egészen 3/1-re (megj.: mivel sokan fogadtak a kis szukára, így a helyi bukik egyre esélyesebbnek tartották és egyre kevesebb nyerési lehetőséget adtak rá), ő lett a favorit, a bukmékerek lerogytak. Elindult a verseny, felnyíltak a boxajtók, Euro ELSŐKÉNT ért oda az első kanyarba és ezután már egyre csak növelte és növelte az előnyét, a tömeg annyira hangos volt, mintha 20.000 ember lett volna jelen. Még túl fiatal voltam az alkoholhoz, de azon az estén egyértelműen örömmámorban úsztam.

Amint megszereztem a jogosítványomat, már úton is voltunk, hogy felfedezzük a többi pályát is. A haverjaim beteget jelentettek a munkahelyükön, nekem mint profi golfozónak csak hétköznapokon voltak szabadnapjaim, hétvégéken soha. BAGS nappali és délutáni versenyekre jártunk, Walthamstow, Bristol, Hackney. Romfordban esti versenyek voltak, oda is elmentünk a Golden Sprint versenyre. Majdnem elaludtam hazafelé vezetés közben éjjel 3-kor. 😀 Nagyszerű korszak volt. A rendőrség számtalanszor megállított, mert azt hitték, IRA terroristák vagyunk, mert sokszor nem találtuk meg a stadiont és csak körbe-körbe furikáztunk. A rendőrök megmutatták a kis zsebtérképünkön, hogy merre kell mennünk – az még egy másik világ volt!

Elég szép összeget kerestem már a fogadásokkal ahhoz, hogy kiegészítsem a golfból származó bevételeimet és félretettem arra, hogy megvegyek egy szukát. Láttam korábban egy A1-es kant Bristolban és mindent szerettem rajta, nagyon kitartó, bárhonnan nyert, egy nap az újságban láttam, hogy alomismétlésből árulnak egy szukát 250 fontért Wales-ben. Megvettem, elmentem érte… A kedvenc trénerem a pályán, akinél mindig nagyszerű kondiban voltak az agarak és a képességeikhez mérten mindig jól is futottak, nem más volt, mint az újonc Graham Holland.


Graham nagyon ravasz volt, és – hozzám hasonlóan – nem túl mohó. Egyszerűen örült, ha csendben kereshetett egy kis pénzt. Minden versenynapon odajött hozzám 10 vagy 20 fonttal és megmondta, melyik agárra tegyem – ismeretlen, nem sztárolt versenyzőkre. Nem mondtam el senkinek a tippjeit, és csak annyi pénzt tettem fel, amennyit adott, sosem tettem hozzá egy kis extrát magamnak. A rendszeres, kis összegű fogadások miatt és amiatt is, hogy én voltam a fiatal kölyök a pályán, kérhettem jobb árakat a bukiknál. Mondjuk 5/1-nél megvártam, amíg a favoritra fogadnak, aztán odamentem kikönyörögni, hogy hadd fogadjak 6/1-es áron. Ha nem kérsz, nem kapsz, ahogy mondani szokták. 😀 Mindig megkaptam a jobb árat, mert ártalmatlan srácnak néztek, mit is tudhatnék. 😀


Hosszú távon mindig nyertünk, egyszer 300 fonttal jött oda hozzám a saját szukám versenye előtt, kell-e mondanom, mi történt? 😀 A szuka A1 és S1 versenyző lett, még openben is futott, ha kicsit jobban bírta volna a végét, elindítjuk a TV Trophy-ban. De hát nem bírta, mégsem volt rossz egy rossz első szuka. Graham egyre magasabbra tört, briliáns tréner és ravasz ember.

Volt pár évem, amikor csak a golfnak éltem és az agarakat félretettem, de 25 éves koromban megsérült a térdem, szakítottam a barátnőmmel Londonban, és mankózva hazaköltöztem a szüleimhez. Elsántikáltam a betting shopba (megj.: kb. mint egy lottózó nálunk), hogy agárversenyt nézzek, és az ottani srácok, akiket ismertem, azt kérdezték: te ugye sokat tudsz a kutyákról? Ja, mondtam én, mire elkezdtek mesélni nekem a betfairről, ami egy új, globális, iinternetes fogadási platform volt, amin keresztül bármely sportágra fogadhatsz.

Komoly felelősségek híján (nem volt feleségem, gyerekeim vagy házam) úgy gondoltam, adok ennek egy esélyt.

Betárcsázós net, újságból vett formák, és 2 fontos fogadásokból 1500 font nyereséget csináltam az első hónapban. Attól kezdve ez csak nőtt, nagyszerű időzítés volt ez számomra, hogy megragadjam a lehetőséget.

Amikor a nyereség alátámasztja a véleményedet, akkor nincs helye érzelmeknek vagy szenvedélynek, ez színtiszta kalkuláció és kockázat, és nagyon-nagyon gyorsan tanulsz a hibáidból.

Fogadáskor nem azt nézed, hogy ki fog nyerni, hanem azt, hogy kinek van a legjobb értékű „fogadási ára”. Ha elég ügyes vagy ahhoz, hogy a matekot magad mellé állítsd, és fegyelmezett maradsz, hosszú távon nyerni fogsz.

A hátterem kitárgyalva, most beszéljünk az agarakról!

Nincs kategorizálva

GREYHOUND ATHLETE

January 18th, 2019
Comments Off on GREYHOUND ATHLETE

VET NEWS
By John Konkhe
Reprinted courtesy Greyhound Star

Some people are fascinated by the horsepower, cornering dynamics and top speed of a fast car, the climb speed and maneuverability of a fighter plane, or endless records broken at last year’s Olympic Games.

But is there a limit to athletic performance?

Having been a greyhound vet and admirer for 20 or more years, I am awed by the specialised running machine and athlete we call a racing greyhound. So, in this article, I thought I would gather a few statistics on the greyhound as an athletic and physiological marvel for those who are equally fascinated by this lovable, elite breed of dog.

Over the past 20 years, starting with Dr Ross Staaden in Perth who ran greyhounds on a high speed treadmill to measure their energy and oxygen use, heart rates and other physiological parameters, until today with Dr Robert Gillette of Alabama University in the USA, measuring stride lengths, galloping patterns and weight forces, we have gained an insight into how a
greyhound functions as a finely tuned and well adapted canine athlete.

The statistics below illustrate the adaptation of the greyhound to the high speed chase.

The figures are based on the average 30kg greyhound, at the peak of fitness and obviously injury free.

Energy Use

In the first 7.5 seconds of a 30-second race, a greyhound metabolises high energy creatine and glycogen stores in its muscles without the need for oxygen.

It uses the creatine energy base during the first 3.5 seconds acceleration phase to the first bend of a standard circle track.

In fact, a greyhound expends half of its total energy used in a race for this acceleration stage.

However, surprisingly greyhounds and even racing sprint horses performing for less than one minute expend in a race only about 6% of their total energy intake required each day to meet the exercise needs in training.

Acceleration Speed

At maximum acceleration, a greyhound reaches a full speed of 70 kmh within 30 metres or six strides from the boxes, traveling at almost 20 metres per second for the first 250 metres of a race.

The only other animal that can accelerate faster over a short distance is a cheetah that can reach speeds of 109 kmh over 3-4 strides from a standing start.

The greyhound can maintain an average speed of 16.45 metres per second over a 500 metre race, decreasing to around 14.6 metres per second as it crosses the finish line.

A thoroughbred racehorse can achieve a maximum speed of around 49 kmh or 13.6 metres per second.

An elite human sprinter can reach 40kmh in a 10 second sprint race at an all out speed of 11 metres per second.

The muscles of a greyhound generate 75-80% of their power from anaerobic metabolic pathways during a 30 second race.

In distance races, or coursing trials in excess of 40 seconds duration, 80% of the total energy in the final half of the race or gallop is metabolised using oxygen.

The Heart

In a racing greyhound, the heart output increases from about 200mL per kg body weight per minute at rest to over 1000mL per kg at the full gallop. A greyhound circulates up to 15 litres of blood around its body, or half its own body weight in a 30 second-race.

A racing greyhound circulates its entire blood volume between 4-5 times during a 30 second gallop.

These figures equate to a greyhound pumping its entire blood volume of around 3.4 litres up to 4-5 times around its body during a 30 second gallop. A greyhound’s heart weight ranges from 1.18 to 1.73% of body weight, or 270 grams to 519 grams for a 30kg greyhound, which is higher than an elite racehorse at 1.0-1.3% of its body weight.

Other breeds of dogs have a heart weight equal to 0.77% of their body weight, compared to 0.5% for humans.

An average 70kg human athlete has a heart size similar to a 30kg greyhound, but the greyhound’s heart delivers blood at almost twice the rate, beating at 310-340 beats/minute at the gallop, compared to humans at 170.210 beats/minute.

Blood Volume

A fit greyhound has the highest blood volume of any athlete, relative to its body size, with blood contributing 11.4%, compared to 10.5% for a racehorse, 9.5% for a human sprint athlete and 7.2% for a normal pet dog.

A greyhound has around 35 x 1012 red blood cells in its body, producing around 5 million replacement red cells per second in its bone marrow and spleen.

A fit greyhound has about 3 litres of blood consisting of around 2 litres red cells, or about 6.6% of its body weight or a PCV of 60% of blood volume. A racehorse has a blood volume of around 55 litres, but a PCV of around 40% when fit, or 4.4% of its body weight.

Track Contact

At a gallop, a racing greyhound is only touching the track surface for 25% of its stride distance, and during the remainder of the stride, it is suspended above the ground until the next limb hits the ground.

Up the straight, a greyhound carries 2.26 times its body weight on the weight bearing front limb at each stride, increasing to 5 times (or roughly 150kg) in downward weight force on its left inside front limb when leaning over around a sharp bend on the track.

A greyhound has a stride length of around 5 metres making 4 strides per second as it accelerates from the traps, decreasing to 3.25 strides per second up the home straight, with each limb touching the ground for about 0.11 seconds.

The forelimbs have a flight distance (off the ground) of 1.23 metres, and the rear legs 2.45 metres or double the distance.

Wrist/Bone Joints

The wrist joint bones on the front limbs sustain pressure of 500psi or 20,000 newtons per square cm when cornering at the gallop.

The wrist and lower limb structures withstand up to 150kg of downward pressure when galloping around a corner, which is created by the centrifugal force in proportion to the speed of the greyhound and the radius of the track circle.

This sideways force is imposed on the greyhound’s front limb on the second stride into the corner and if the track surface is unstable or shears, the outward flinging force causes increased sideways pressure on the joint, which can result in injury to the wrist.

Respiratory & Blood Pressure Dynamics

A greyhound draws in 60-90 litres of air in 50-90 breaths in a 30-second gallop, extracting 1500 mLs of oxygen from the air to metabolise the energy in its muscles.

During the gallop, the blood pressure in the lung arteries increases from 7 mm mercury pressure units at rest, to 40 units at the gallop, similar to the pressure peak in a human athlete, but only one third of the maximum pressure in a racehorse’s lung artery, which reaches 120 mm mercury pressure, or roughly 2.1 psi of pressure.

A greyhound produces around 100Kcals or 100,000 watts of waste heat energy during a 30 second race, sufficient to bring 600mL of tap water to the boil in around 2 minutes.

After a race, the gut function is restored over a 30 minute period to digest food, but the immune system is depressed for 30-120 minutes after a hard gallop.

Loading stress placed on the limb bones is repaired over a 7-10 day period after a race.

What a dog !!!!!!!!

Nincs kategorizálva

Champion, mestertréner, munkavizsga kérelmek

November 5th, 2019
Comments Off on Champion, mestertréner, munkavizsga kérelmek

Mivel jelenleg nem elérhetőek hivatalos kérelmek az alábbi címekre, munkavizsgára, mesertréner fokozatokra, ezért készítettem saját kezűleg néhányat. Igaz, hogy némelyik korábban nem alkalmazott cím, melyek az új, 2019. március 1-je óta érvényben lévő magyar versenyszabályzatba kerültek be, de így november elején azért már jó lenne, ha igényelni is kicsit egyszerűbben lehetne ezeket.

>> Kérelem az FCI ötnyelvű munkavizsga bizonyítvány kiváltására agaraknak (272 downloads)
>> Mestertréner kérelem (223 downloads)
Pályaverseny:
>> Szépség-Teljesítmény Champion kérelem (214 downloads)
>> Babérkoszorús Szépség-Teljesítmény Champion kérelem (181 downloads)
Coursing:
>> Szépség-Teljesítmény Champion (Coursing) kérelem (215 downloads)
>> Babérkoszorús Szépség-Teljesítmény Champion (Coursing) kérelem (194 downloads)

A címek kiadását szabályozó szabályzat:
>> MEOESZ Országos Agárverseny- és Coursing Szabályzat (2019. 03. 01.) (162 downloads)

A munkavizsgát szabályozó szabályzat:
>> FCI Nemzetközi Agárverseny- és Coursing Szabályzat (2018. 05. 01.) (angol) (179 downloads)

Nincs kategorizálva

Greyhound litterplan 2020

July 29th, 2019
Comments Off on Greyhound litterplan 2020

Promising Greyhound pups

We are planning a Greyhound litter for 2020, out of Irish bred parents.
Contact: Diana Komaromi, Kennel Cserihegyi “TAMO”, Hungary, Pest county, komaromi.diana (at) acanashop.hu.

Nincs kategorizálva

4th Continental Derby 2019

July 12th, 2019
Comments Off on 4th Continental Derby 2019

Greyhound people: Robert Parker

April 20th, 2018
Comments Off on Greyhound people: Robert Parker

When and how was you involved in Greyhounds?
Used to be involved in horse racing, won French Champion Hurdle twice, went with a friend to a Greyhound auction at Hackney – knew nothing about dogs, but bought one named Daytona Bay £70 (Dougle to his friends) and took him home, won many opens over long distances.

Where are you located?
I am now located in Lincolnshire, UK.

Who is the Greyhound you remember the most?
Daytona Bay, without him I would never have got involved with dogs.

What was your biggest succes regarding Greyhounds?
I have won every Classic and Cat. 1 races, incl. the Oaks twice, St. Leger, TV Trophy, Golden Jacket, etc. I have had 3 Derby finalists, the best I was involved with I suppose Tico who won the Pall Mall and the Derby – bought him after watching him race at Clonmel. The fastest: a dog called Dayleys Gold who was acknowledged as fastes EP dog in country, won Scurry and Laurels and several other top races, did not quite stay Derby distance.

Did dogs changed your life? If so in which direction?
They did as I began to realise: the best dogs came from Ireland, and started up an agency selling dogs, and was I suppose acknowledged as the top greyhound agent in the country. Went on to be involved with various tracks, including buying Hackney for 17 million, unfortunately all ended in tears and huge loss of money.

Plans for the (near) future?
Stay alive and fight the cancer I have.

What do you think about a racing system where no prize moneis are given? Would you still involved?
Not nowadays but one track I owned Edgeware Straights – had a system were everyone paid an entry fee for each race, from £5 to £500 and the winner took all, was very successful.

What are the main problems – in your opinion – in Greyhound racing right now?
Main problem in Greyhound racing at moment is most tracks are owned by bookmakers and look at it as glorified roulette, the other big problem is that the people running the sport are unelected, disliked and pretty clueless a bit like Sepp Blatter at FIFA.

Nincs kategorizálva

Promising Greyhound pups

March 5th, 2017
Comments Off on Promising Greyhound pups

Promising Greyhound pups

Hungary, near Budapest:
Csontrakéta Rapid Penge x Fridays Fortune
Born on the 29th June 2017
Pedigree
More information: https://www.facebook.com/Cserihegyi/
or cserihegyi.com

Nincs kategorizálva , , , , , , ,

Official MAVE website – CHANGES!

January 13th, 2017
Comments Off on Official MAVE website – CHANGES!

A raba-agar.hu 2017-től már nem a Magyar Versenyagár Egyesület (MAVE) hivatalos weboldala, a MAVE 2016. december 30-ai vezetőségi ülésén hozott döntésnek megfelelően.

Nincs kategorizálva

Puppy-Veteran Coursing Derby 2016

October 22nd, 2016
Comments Off on Puppy-Veteran Coursing Derby 2016

NEVEZÉSI FELHÍVÁS

Magyar Versenyagár Egyesület
CACL, Kölyök Coursing Derby + Veterán Coursing Derby

Helye: Alsónémedi, Agárpark
Ideje: 2016. 11. 05. SZOMBAT

Nevezési cím: coursingnevezes@gmail.com (Nevezési határidő: 2016. 10. 31. hétfő éjfél)

Agarak bejelentkezése: 9:15-től 9:45-ig
A coursing kezdési ideje: 10 óra

Coursingbírók:
Lugosi Andrea (HU)
Gálik István (HU)

Lebonyolítás:
A Kölyök Coursing Derby-n a 2014. október 1-én vagy azután született (de minimum 11 hónapos), tréningfüzettel vagy licenckönyvvel rendelkező agarak indulhatnak (tehát licenc nem szükséges, de legalább egy igazolt tisztán futott társas futam igen). A „Veterán Coursing Derby” alsó korhatára angol agaraknak 5 év, az összes többi fajtánál 6 éves kor; a felső korhatár: az a szezon, amikor az agár a 8. életévét betölti.
A „Kölyök Coursing Derby Győztes” és „Veterán Coursing Derby Győztes” címet magyar és külföldi agár egyaránt elnyerheti. A Derby-ken kanok és szukák együtt versenyeznek (akkor is, ha az adott fajából 6 szuka és 6 kan indul). Ha egy fajta esetében mindkét nem figyelembevételével összesen kevesebb, mint 6 agár indul, győztes címet elnyerni nem lehet. Ebben az esetben azonban a versenyvezető és a zsűri közösen dönthet a cím kiadásáról, ha a körülmények ezt indokolttá teszik. Ha egy fajtán belül négynél kevesebb agár indul, az adott fajtában nincs verseny MAVE címversenyen.
A coursing versenyen a MAVE Teljesítményvizsgálati Szabályzata az irányadó, a CACL cím kiadása a Szabályzat 8. pontja alapján. A CACL címre jogosító kiállítási eredményt kérjük a nevezési laphoz csatolni (ennek hiányában a címet nem áll módunkban kiadni)!

A coursing versenyen csak előre lejelentett licencfutamokra van lehetőség!

Nevezési díjak: az első agár 5.000 Ft, minden további agár nevezési díja 4.000 Ft. Licencfutam: 1.000 Ft/agár. Nem MAVE/MEOESz tagoknak ezek duplája. Az érvényes tagság meglétét kérjük igazolni, illetve a tulajdonjogot az eredeti származási lapok bemutatásával!

Díjazás: „Kölyök Coursing Derby Győztes 2016”, illetve „Veterán Coursing Derby Győztes 2016” feliratú zöld színű takaró az 1. helyezettnek, trófea a 2-6. helyezettnek.

A nevezési lap elküldésével a tulajdonos vállalja, hogy a nevezési díjat abban az esetben is befizeti, ha kutyáját a versenyen nem indítja el. Helyszíni nevezés nincs!

NEVEZÉSI LAP:
Tulajdonos neve:
Irányítószám + város:
Utca + házszám:
Telefonszám:
E-mail cím:
Kutya neve:
Fajtája:
Neme: kan – szuka
Törzskönyv száma:
Születési dátum:
Licenszkönyv száma:
CACL címért fut: igen – nem
Versenytípus: CACL verseny – Veterán Derby – Kölyök Derby – licencfutam

Nincs kategorizálva