MAVE szabályzatok 2016

március 6th, 2017

A raba-agar.hu 2017-től már nem a Magyar Versenyagár Egyesület (MAVE) hivatalos weboldala, a MAVE 2016. december 30-ai vezetőségi ülésén hozott döntésnek megfelelően.

Szabályzatok

>> Alapszabály 2016: Alapszabály 2016 (353)
>> Szervezeti és Működési Szabályzat: MAVE SZMSZ (1229)

>> MAVE Teljesítményvizsgálati Szabályzat 2014. 02. 12. (1607)
>> MAVE Teljesítményvizsgálati Szabályzat 2016. 09. 19. (362)
>> MAVE Tenyésztési Szabályzat 2014. 02. 12. (1444)
>> MAVE Tenyésztési Szabályzat 2016. 09. 19. (282)

Jegyzőkönyvek

>> Közgyűlés jegyzőkönyv 2016. 03. 12. (209)
>> Gazdasági beszámoló a 2015-ös évről (közzétéve a 2016. 03. 12-ei közgyűlésen) (194)
>> Gazdasági terv a 2016-os évre (közzétéve a 2016. 03. 12-ei közgyűlésen) (186)
>> Elnökségi ülés 2016. 03. 12. jegyzőkönyv (190)
>> Közgyűlés jegyzőkönyv 2016. 06. 28. (188)

Néhány gondolat a fentiekhez, mert páran hasonló kérdésekkel kerestek meg, de valószínűleg olyan agarasokban is felmerülhettek ezek, akik nincsenek velem (Komáromi Diána) illetve velünk közvetlen kapcsolatban.

– Miért nem vállaljátok a MAVE hivatalos weboldalának karbantartását?

Egyáltalán nem erről van szó: nem a mi (Gálik István & én) ötletünk volt az új MAVE weboldal. A raba-agar.hu domain nevet Gálik István regisztrálta saját nevére, saját költségén 2008-ban. A weboldal az ő tárhelyén volt, és van jelenleg is. Az alapokat és a designt Homonna László készítette társadalmi munkában, vagyis felajánlásként. Komáromi Diána 2010-ben, a rábapatonai Világbajnokság évében kapcsolódott be a munkába (pl. német verzió elkészítése). Ahogy eddig is, úgy ezután is szívesen folytattuk volna a hivatalos weboldal üzemeltetését, naprakészen tartását.

A 2016. december 30-ai MAVE vezetőségi ülésen, ahol tanácskozási joggal jelen voltak még néhányan pl. az akkori Felügyelő Bizottságból, az a javaslat érkezett, hogy a MAVE hivatalos weboldala legyen másik domain név alatt elérhető. Indokként a “Rábapatonától való elszakadás” és a “külföldiek nehezen találják meg a domain név miatt” érvek hangzottak el. Ez utóbbi nyilvánvalóan téves elképzelés, hiszen az emberek (köztük a külföldiek) 90%-a keresők segítségével próbál ráakadni egy weboldalra, és nem a domain nevet próbálja kitalálni. A keresőmotorok (pl. Google) pedig kifejezetten jó helyen hozták a raba-agar.hu weboldalt egy sor releváns keresőszóra és -kifejezésre (németül is).

Ennek ellenére természetesen nem kardoskodtunk amellett, hogy ne legyen változás. Az új oldal teljes újradesignolására valamint tartalommal való ellátására és naprakészen tartására új személy került kijelölésre. December 30-a és a mai nap (2017. március 6-a) között, tehát több, mint 2 hónap alatt az új designnak nyoma sincs. Tartalmában hiányos (nincsenek információk pl. a taggá válás menetéről, a MAVE szabályzatai hiányoznak, az idei versenynaptár, ami már tavaly ősszel elkészült, csak néhány napja került fel, egy Facebook csoportban közzétett kérés után). Azt, hogy miért kellett a változás, és miért vállaltak emberek erőn felül feladatokat (feltételezem, hogy időhiány miatt késik az új design és a tartalom feltöltése is), nem tudom.

– Miért töröltétek le a régi tartalmakat?

A raba-agar.hu-n a január 23-ai közgyűlésig minden változatlan formában elérhető volt, a bő 3 hét alatt az új weboldal kezelője bármikor lemásolhatta, lementhette volna, ha az általunk írt tartalomra lett volna szüksége. (Bár szinte biztosra veszem, hogy az ötlet nem a decemberi ülésen merült fel, hanem már korábban megbeszélték egymás között, így még hosszabb időszakról lehet szó.) 23-a után a tagsági, törzskönyvezési tartalmakat, február végén pedig a versenynaptárat és az archív szabályzatokat töröltük (mivel ezekben változtatások történtek, így félrevezető lett volna fenthagyni ezeket). Nemrégiben kiderült, hogy az új megbízott a tartalmak törlése miatt neheztel, amit egyszerűen nem tudok értelmezni azoknak a tényeknek a tükrében, hogy:
1. ez a weboldal nem a MAVE tulajdona, hanem a sajátunk, így azt teszünk vele, amit szeretnénk,
2. bőséges idő állt a rendelkezésére, hogy átmásolja a tartalmakat,
3. ha ez nem tudja elvégezni, akkor kérésére lementettem volna és elküldtem volna neki (de ilyen kérés nem érkezett), mint ahogy az új vezetőség minden kérésében maximálisan együttműködőek voltunk / vagyunk, legyen szó taglistáról, könyvelési adatok megadásáról, bankszámla-kezelésről, stb.
4. én sem másoltam sehonnan a tartalmakat, hanem rászántam az időt és energiát és megírtam, megfogalmaztam, szükség esetén (pl. szabályzatok PDF-be konvertálása) megszerkesztettem azokat.

Ha új weboldalt akarunk, mert az eddigi valamilyen szempont(ok)ból nem (elég) jó, akkor ne kérjünk már számon lehetőleg semmit a régi önkéntes készítőin, pláne nem úgy, hogy lehetőség volt a másolásra…

Emellett senki, sem a tagságból, sem az új vezetőségből egy szóval sem köszönte meg azt, hogy a MAVE – a magyarországi agaras klubok, egyesületek közül egyedülálló módon – állandó, stabil netes jelenléttel rendelkezik 2008 óta. A MAK és a HAK (később MAE) szinte évente változtatta, hogy hol, milyen URL-címen érhető el a weblapja, ha volt éppen egyáltalán. Volt idő, amikor a HAK-nak 3 különböző weboldala volt elérhető a neten és nem volt könnyű rájönni, hogy melyik is az igazi, aktuális. Egyrészt büszke vagyok arra, hogy az agarasok már természetesnek vették, hogy egy folyamatosan működő, friss weboldala van a MAVE-nak, másrészt észrevehető az is, hogy csak most, utólag tudják / tudnák megbecsülni.

– Hogyan tovább?

A raba-agar.hu valószínűleg átirányításra fog kerülni, de elképzelhető az is, hogy általános agaras portálként fog működni.

Komáromi Diána