Home > Nincs kategorizálva > Tenyésztés II. (Floyd Amphlett)

Tenyésztés II. (Floyd Amphlett)

október 13th, 2021

Eredeti cikk: https://greyhoundstar.co.uk/breeding-ground-floyd-amphlett/

ALAPOK


Az egyetlen ok, amiért ebben a cikkben egyszerre ejtünk szót az alapvető tényezőkről, az az, hogy fontossági sorrendbe tegyük őket. Mindegyiket részletesebben is tárgyaljuk majd a következő cikkekben.

3) A fedezőkan

A későbbi cikkekben arról fogunk beszélni, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy bajnok fedezőkan, és hogy mi a befolyása az alomra.

Vannak, akik fontosabbnak tartják az apát, mint a felnevelést. Nem értek egyet velük. A „fedezőkan” vagy „tenyészszuka” esetében pedig a tenyésztés egyik abszolút alapvetőségéről van szó.

A gondolatmenet leegyszerűsítése érdekében: két alomból választhatsz kölyköt: az egyiknél az apa open kategóriában vezető versenyző volt, az anya pedig középosztályban futó kölyköket produkál az almaiban, a másik alom egy átlagos apától és Skate On, Ballymac Razl vagy Sizzling Sarah közül valamelyik anyától származik – és már nincs is min töprengeni.

A fedezőkan jelentős hatással lesz az alom derekasságára és állóképességére, de kevésbé az általános minőségére.

Bár hatása az alom általános képességére kisebb, mint a tenyészszukának, nem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni. Az olyan kutyák, mint Droopys Sydney vagy Droopys Jet okkal tartoznak a drágább fedezőkanok közé, és ennek nem az egykori versenyzői képességeikhez van köze.

2) Felnevelés

Ez tűnik a legegyszerűbb témának: „dobd őket egy két hektáros mezőre egy évre. Munka elvégezve”.

Micsoda hatalmas sértés a tenyésztőknek! A kölykök elkerülhetetlenül betegségeket és sérüléseket szenvednek. Zaklatások és verekedések lesznek. Folyamatos gondoskodásra és odafigyelésre van szükségük.

Jól kell táplálni őket, hogy boldoguljanak, és ne törékeny csontozatot vigyenek a pályára. Kezelni kell őket, és sok esetben élesíteni kell a vadászösztönüket.

Ne becsülje le az utóbbit – a legjobb felnevelő / tenyésztő kennelekben nincs olyan, hogy a kölykök nem űznek (de talán időnként néhány verekedős előfordul).

Ez azonban nem minden felnevelő esetében van így – ezt mindenki tudja, aki valah is meglátogatott egy beiskolázó pályát.

Ami a „nagy tér mindent megold” mítoszt illeti. Ha egyszerűen otthagyjuk az almot egy kéthektáros területen, akkor a nap nagy részét alvással, birkózással vagy fűevéssel töltik.

Egy későbbi cikkünkben különböző nevelési módszerekkel foglalkozunk. Meglehetősen változatosak – hál Istennek -, mivel nem mindenki engedhet meg magának két hektárat egyetlen alomért egy éven át.

Sok almot hosszú kifutókban nevelnek, másokat bérbe vett termőföldeken, strandokon és golfpályákon. Van „szabad tartású” és „nagyüzemi” nevelés, és mindkettő működik.

Egy utolsó pont a neveléssel kapcsolatban – személyes ökölszabályom.

Amikor egy felnevelő képességeinek felméréséről van szó: még egy átlagos felnevelő is képes időnként egy nagyszerű agarat kinevelni. De soha nem képes egy egész, nagyszerű almot felnevelni.

1) A tenyészszuka

Megpróbáltam javítani a hasonlaton, amit az “In The Blood”-ban használtam, de nem sikerült: a szuka fogja meghatározni, hogy Fiat Pandákból vagy Ferarrikból álló almot állítasz-e majd elő.

A fedezőkan pedig turbót és üzemanyag-befecskendezőt adhat hozzá. (Bár még a Droopys Sydney sem tud turbót adni a Fiat Pandához.)

A nagyszerű tenyészszukák nem azok, akik produkálnak egy bajnokot; ők bajnokok sorát hozzák világra az egymást követő almaikban.

A jó tenyészszukák minden formában, méretben és képességben előfordulnak, bár az igazán nagyok szinte mindegyike minőségi versenyző volt (vagy legalábbis megvolt benne a potenciál, hogy azzá váljon).

Ebben a szakaszban egy utolsó dolog az anya-témához. Az utóbbi évtizedek legnagyobb ír tenyészszukái közül néhányan Nagy-Britanniában töltötték versenyzői pályafutásukat – köztük az idei Irish Oaks és egyben Derby-győztes édesanyja.

Tudom, hogy sokan mások csak arra várnak, hogy felfedezzék őket…

Következtetés: A sikeres tenyésztéshez MINDHÁROM alapnak meg kell felelni. Ha nem törekszel mindegyikben a lehető legjobbra, inkább ne is pazarold az idődet.

A középszerűség tenyésztése nem költségmegtakarítás.

Nincs kategorizálva